Usaglašen treći set prijedloga za Akcioni plan BiH u okviru Partnerstva za otvorenu vlast

Transparency International Bosne i Hercegovine, Centar za društvena istraživanja Analitika i koalicija nevladinih organizacija zaduženih za inicijativu Partnerstvo za otvorenu vlast (Open Government Partnership-OGP) održali su sastanak na kome je definisan I usaglašen posljednji, treći set prijedloga mjera za Akcioni plan BiH u okviru Partnerstva za otvorenu vlast (Open Government partnership – OGP). Realizacija sastanka finansijski podržana od strane Fonda otvoreno društvo BiH i Evropske unije.

Na seriji sastanaka koji se održavaju od jula 2015. do sada, ukupno je usaglašeno 13 mjera sa pripadajućim aktivnostima, a svi usaglašeni prijedlozi mjera će do kraja oktobra biti dostupni javnosti i otvoreni za komentare na ovom portalu. Pored predstavnika neformalne koalicije nevladinih organizacija (TI BiH, Fondacija CPI, Centar za društvena istraživanja Analitika, Zašto ne, Centar za istraživačko novinarstvo) sastancima su prisustvovali i predstavnici drugih nevladinih organizacija, kao i mnogobrojni predstavnici izvršne vlasti.

Na ovom završnom, sastanku definisane su mjere iz oblasti fiskalne transparentnosti i jačanja integriteta javnih institucija u BiH. Shodno tome, diskusiju su započeli predstavnici Agencija za prevenciju korupcija i koordinaciju borbe protiv korupcije koji su dali svoj komentar na predložene mjere referirajući se na Akcioni plan za provođenje Strategije za borbu protiv korupcije 2015-2019. O transparentnosti i odgovornosti javnih institucija u BiH uz osvrt na aktuelne reformske procese i ključne izazove, govorili su i predstavnici Ureda koordinatora za reformu javne uprave što je značajno pomoglo proces definisanja mjera koje se odnose na fiskalnu transparentnost. Predložene mjere uglavnom predviđaju kreiranje bužeta za građane, te transparentniji i otvoreniji proces planiranja i izvršenja budžeta, uz omogućavanje participativne uloge civilnog društva u kreiranju budžeta.

Apelovano je još jednom na sve institucije i organizacije civilnog društva, medije i akademsku zajednicu da daju svoj doprinos i da se omogući učešće građana tokom cijelog procesa akcionog planiranja, te se ovom prilikom ponovo pozivaju svi zainteresovani da klikom na link pogledaju prijedloge i ostave komentare direktno ispod usaglašenog seta mjera.

 

 

Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someonePrint this page